Ugrás a tartalomhoz Lépj a menübe
 


Bánky Vilma (1902-1991)

2008.03.22

Kép

 

 

Koncsics Vilma, a kis szőke Gretchen-frizurás, halk szavú leányka Nagydorogon születik. A polgári iskola után a kereskedelmibe iratkozik be, majd tisztviselőként dolgozik Budapesten. A kis pesti gépírólány egy délután elhatározza, hogy órákat vesz filmjátszásból. Beiratkozik, majd elvégzi a Bolváry Géza és Mattyasovszky Ilona által vezetett Star Filmiskolát és filmszínésznői végzettséget szerez. A “Tavaszi szerelem” című magyar némafilmben játszik egy epizódszerepet. A kis szerep annyira felkelti a szakértők érdeklődését, hogy németországi filmszerepre szerződtetik. Ebben az időben fogadja Somlay Artúr magántanítványává, s Vilma hónapokon keresztül tanulja nála a színészmesterséget. Jelentősebb szerepben először 1919-ben áll felvevőgép elé Berlinben (Balogh Béla: “Im Letzten Augenblick”-ben, Az utolsó pillanatban), amely kapcsán a szőke, kék szemű, jó megjelenésű és tehetséges színésznőre felfigyel a filmvilág.

Kép

 

1925-ben Budapestre érkezik Samuel Goldwyn, az MGM (Metro Goldwyn Mayer) filmtröszt vezére, de ugyanolyan váratlanul elhagyja a fővárost. Bánky Vilma azonban a hír hallatán “meglép” egy forgatásról és kosztümben, sminklemosás nélkül, taxit fogad. Percek alatt ér ki szinte a Keleti pályaudvarra, ahol az indulás előtt még búcsúzkodó Goldwinhoz lép. A néhány perces megbeszélés Bánky életében maga a fordulat. Az USA-ba hívják filmezni Samuel Goldwin személyes felfedezettjeként. Akkor egyedülálló módon ötszázezer dollárra biztosítják Bánky Vilmát egy biztosító társaságnál. Szigorú előírások szerint kell élnie. A sportok közül csak golfozhat. Rudolf Valentino állandó partnere lesz és vele forgatja a tragikusan fiatalon elhunyt világsztár Sejk fia című utolsó némafilmjét is, amelynek női főszereplője. Bánky Vilma házassága, sok hollywood-i sikertörténettel ellentétben, egy életen keresztül tartó meghitt baráti kapcsolat, amely valóban a sírig, egészen a színészkolléga Rod la Rocque 1969. október 15-én bekövetkezett haláláig tart.

 

A hangosfilm megjelenésével Bánky nem újítja meg heti ötezer dolláros szerződését, és a “teljes visszavonulás gondolatával foglalkozik.” 1930 őszétől kezdődő évadban a Broadway-n eljátssza Anita Loos “Paprika” című magyar témájú darabjában a dzsentri Németh Péter feleségét, Sybillt. Barátságot tart fenn a hollywood-i magyarokkal, háza nyitott az otthonról érkezők előtt. Befolyását, ismeretségét felhasználva segíti Dénes Oszkár, Lukács Pál, Lengyel Menyhért, Molnár Ferenc és a többi kinti magyar pályájának amerikai alakulását. Bánky Vilma a háború után nem látogat haza többet. Lassan elfeledett mozisztárrá lesz, kevesen emlékeznek egykori sikereire, de ekkor egy új szerepkörben tűnik föl az 1950-es években.

 

Bánky Vilma professzionális női golfversenyeken szerepel jelentős sporteredményeket elérve, és ismét a magazinok élére kerül. Számtalan kiadó, ügynökség, iroda, és filmvállalat képviselője keresi az idős hölgyet életrajzának kiadásával, megfilmesítésével, de elzárkózik mindenféle publicitás elől. A californiai St. John of God Convalescent Hospitálban hunyt el 93 éves korában. Végrendelete értelmében rászoruló, tehetséges gyerekek számára tanulásukat, továbbtanulásukat támogató alapítványt hoznak létre, “Banky-La Rocque Foundation” néven, 1 millió dolláros alapítóvagyonnal, amely mind a mai napig jól prosperál, aktívan működik.

 

 

 

Hozzászólások

Hozzászólás megtekintése

Hozzászólások megtekintése

Nincs új bejegyzés.